Ne Mutlu Türküm Diyene...
Mora’da yaşanan zulmü asla unutmayacağız ve affetmeyeceğiz
Geri Dön
Mora’da yaşanan zulmü asla unutmayacağız ve affetmeyeceğiz
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, 23 Eylül 1821'de Mora’da gerçekleşen katliamın 203. yılı vesilesiyle bir açıklama yaparak, bu acı olayların unutulmadığını vurguladı.
23/09/2024

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, 23 Eylül 1821'de Mora’da gerçekleşen katliamın 203. yılı vesilesiyle bir açıklama yaparak, bu acı olayların unutulmadığını vurguladı.

Genel Başkan Küçük, açıklamasında: "23 Eylül 1821, Mora’da gerçekleşen Yunan isyanı sonucunda on binlerce insanın hayatını kaybettiği acı bir tarihtir. Yunan araştırmacı-yazar Dimitris Lithoxoos’a göre, bu olay, modern çağda Balkanlar'da 'milli dava' adına gerçekleştirilmiş ilk soykırım olarak kabul edilmektedir. İsyan sırasında dillendirilen ve temel bir anlayışı yansıtan 'Mora’da ve tüm dünyada bir tane dahi Türk kalmamalı' ifadesi, dönemin vahim koşullarını özetlemektedir. Yunan isyanı boyunca, köylerde ve şehirlerde Türklere yönelik katliam, yağma ve nefretin temel felsefesi olduğu görülmektedir.

Bu olaylara dair pek çok tanıklık mevcuttur. İsveç’in Patra Konsolosu Ludovic Stranis’in 26 Mart 1821 tarihli mektubunda, 'Neredeyse tüm Türk evleri yıkıldı, yağmalandı ve birçoğu ateşe verildi' ifadesi yer alırken, İngiliz Konsolosu Philip Green de 'Şehirde kargaşa ve yağma hakim oldu, Türklerin evleri açıldı, yağmalandı ve camiler yıkıldı' şeklinde durumu aktarmıştır. Ayrıca Fransız Konsolosu H. Pouqueville, Patra’da yaşanan vahşeti günlüğüne kaydederek, 'Bu korkunç geceden sonra bir daha gün ışığını göreceğimi sanmıyordum... Yirmi bin nüfuslu şehir yok oluyor, Yunanlar Müslüman mahallesini ateşe veriyor, sokaklar cesetlerle dolu' şeklinde yaşananları kaleme almıştır.

Mora isyanı süresince gerçekleşen katliamlar ve yağmalar sonucunda on binlerce Türk vahşice katledilmiştir. Bu olayların doruk noktası ise, 23 Eylül 1821 tarihinde Tripoliçe’nin düşmesiyle yaşanmıştır. Araştırmacı-yazar Dimitris Lithoxoos, bu durumu 'Tripoliçe, soykırımla eş anlamlı olarak kabul edilebilir' şeklinde tanımlamaktadır. Teslim olan Türklerden paraları toplanmış, ancak verilen sözler tutulmamış, bu insanlar gece katledilmiştir.

Mora İsyanı, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiş olup, yaşanan bu soykırımı lanetliyoruz. Tarihin bu karanlık yüzünü bir kez daha hatırlatarak, Batı Trakya Türklerine yönelik sürdürülen olumsuz tutumların bu tarihi sürecin bir yansıması olduğunu belirtmek isterim. 23 Eylül 1821’de Mora’da gerçekleştirilen soykırımın unutulmasına izin vermeyeceğimizi ve insanlığın bu zulmü asla affetmeyeceğini bir kez daha vurguluyoruz." dedi.

Etkinlik Rehberi
24.07.2015 Yeni Websitemiz
Güncellenen yeni websitemiz yayına alınmıştır.
2015 Yılı Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri - 1 Gün
"SEÇEK" Mertliğin, yiğitliğin yaşatıldığı 700 yıllık bir kültürdür.
2015 Yılı Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri - Açılış
"SEÇEK" Mertliğin, yiğitliğin yaşatıldığı 700 yıllık bir kültürdür.
2015 Yılı Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri - Finaller
"SEÇEK" Mertliğin, yiğitliğin yaşatıldığı 700 yıllık bir kültürdür.
17. BATI TRAKYALILAR PANAYIRI
17. Batı Trakyalılar Panayırı ve 11. Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası
Alantepe Panayırı
Alantepe Panayırı 30 Ağustos Pazar Günü Hemetli (Organi) Bölgesinde Yapılacak.
Teşkilat Toplantısı
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği 54. Dönem Teşkilat Toplantısı 28 Kasım 2015 Cumartesi Saat 11.00'da BTTDD Zeytinburnu Şubesi Toplantı Salonunda yapılacaktır.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği
Hacıbeşirağa Tekkesi Sok. No:5 Cağaloğlu,
İstanbul, Türkiye
Telefon : +90 212 519 70 13 - 14
Faks : +90 212 512 70 22
E-Posta : info@bttdd.org.tr
Hakkımızda
Haber Kategorileri
Batı Trakya
Sorunlarımız
Bilgiler
İletişim
İkamet İzinleri
Çalışma İzinleri
Batı Trakyanın Sesi
Meslek Rehberi
Burs Başvuru
Canlı Yayın
Haber Abonelik
Videolar
Şubeler
Batı Trakya Tarihi
Batı Trakya Harita
Basın Videoları
Tüm hakları saklı tutulmuştur.
Copyright © 2015